A titokzatos nullás koncepció

“Már megint felhívott ma egy biztosítós (szerk.:egyedi kínáló), hogy rakjak félre a nyugdíjamra. De nem érti, hogy nincs rá pénzem?!”

 

A boltban sorban állásnál hallottam legutóbb ezt a párbeszédfoszlányt, és elgondolkodtatott… Egyrészt nagyon sok felesleges dolgot láttam az illető kosarában, tehát ha fegyelmezetten vásárolna, akkor lehet, hogy lenne. De nem kell ebbe belemennünk, mindenki szokott vackokat venni. Viszont jött egy másik gondolat, ami rögtön kiszorította az előbbit: ha nem csak telefonon tukmálna az illető, hanem a háttér is érdekelné, illetve az egyéb pénzügyi kiadások, akkor még az is lehet, hogy jutna rá pénz? (Költői kérdés.)

 

Máris mutatom, hogy mire gondolok pontosan; mindenek előtt nevezzük el Gusztávnak képzeletbeli ügyfelemet. Gusztávnak tényleg minden pénze be van osztva, nem keres nagyon nagyon sokat, de szereti a munkáját, a lakását stb., de plusz kiadást vállalni felőtlenségnek tartaná ő is és én is. Viszont megkérdeztem tőle, hogy ha más pénzügyi programjain tudunk spórolni, akkor megelőlegezne e havi 12-13 ezer forintot nyugdíjas önmagának? Azt mondta, hogy kétli, hogy jutok valamire, de ő nyitott.

Gusztávnak van:

  • Folyószámlája, aminek sms, számlavezetési- és tranzakciós díjakkal együtt havi 1500 Ft
  • Lakásbiztosítása: mivel egy társasházban lakik, ezért nem sok, 1700 Ft havonta
  • Lakáshitele: 2010-ben vette fel, magasak a kamatok, így 45.000 Ft
  • KGFB: 4.000 Ft havonta, pont esedékes lecserélni, mert a Bonus fokozat is javult
  • Élet- és balesetbiztosítás: 3500 havonta

 

Gusztávnak ennyi egyéb pénzügyi terméke van, mit lehet ebből első ránézésre kihozni?

  1. Folyószámlája elég drága, mondjuk a jövedelme nem elég magas, hogy az ingyenes kategórába kerüljön, de 900 Ft-ra le tudjuk vinni, egy olyan bankszámla váltással, aminél figyelmbe vettük, hogy Gusztáv hitelét se zavarja meg.
  2. Lakásbiztosítás: elég lenne egy ingóságbiztosítás, ha a társasháznak van elég magas térítésű biztosítása, ami fedezné a hitel értékét, ha teljesen megsemmisülne a lakás. A legtöbb banknál egy egyszerű kérvénnyel el lehet fogadtatni ez, így az éves biztosítás 20.400 Ft-ról 5.500 Ft-ra csökkent.
  3. Lakáshitel: mivel még abban az időben vette fel a hitelt, amikor a kamatok viszonylag magasan voltak, így kérdés nélkül lehetett egy hitelkiváltással spórolni, ez van 9.000 Ft-ot jelent pluszban
  4. KGFB: jobb bonus-malus besorolásban és más biztosítónál így pont a fele lett havonta.
  5. Élet- és balesetbiztosítás: nem volt túl drága eddig sem, de kórháziban töltött napokra nem fizetett, illetve műtétekre is csak néhány fajtára. Sajnos ez előfordul a kisebb biztosító társaságoknál. Kerestünk ár-érték arányban jobbat, havonta 2.000 Ft-ból kijön.

 

Akkor számoljuk össze, mennyit spóroltunk havi szinten? És vajon abból kijön-e egy értékelhető előtakarékosság?

 

600+1.100+9.000+2.000+1.500=14.200 HUF

 

Mindenféle adókedvezmény nélkül jött ki ennyi. Ahol több program van, ott még könnyebb spórolni.

Gusztávot nagyon meglepte a dolog, látta is, hogy sok munka és utánajárás kellett, de annyira megörült, hogy értékelhető összeget tudtunk neki összerakni nyugdíjalapnak, hogy felemelte 15.000 Ft-ra.

 

Mindenki maga vonja le a tanulságot! Én csak annyit kérdezek, hogy Neked mikor nézte át szakember így az összes pénzügyi dolgodat?

 

(Gusztáv 100%-ban a képzelet szüleménye. Gusztáv és létező ember közötti hasonlóság kizárólag a véletlen műve.)

2017-10-13T17:59:39+00:00

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!