Így építi saját vagyonát egy pénzügyi tanácsadó

Szokták mondani, hogy cipésznek lyukas a cipője, autószerelőnek elhanyagolt az autója, stb… Na de mi a helyzet a pénzügyi tanácsadókkal? Sajnos több helyről is hallottam már, hogy vannak olyan tanácsadók, akik a rezsit vagy a lakbért alig tudják kifizetni. De akkor ők vajon hogyan fogadják meg a saját tanácsaikat? Vagy milyen tanácsokat adnak az ügyfeleiknek?

Egy megfontolt tanácsadó a következő aranyszabályokat követi:

  1. Vezess költségvetést! Vizsgáld meg a saját költési szokásaidat, írd is fel őket. Legyen egy táblázatod, amiben benne van az összes bevételed és kiadásod. A kiadás sornál legyen két oszlop: az egyikben az áll, hogy átlagban mennyi megy ki ételre, a másikban pedig az aktuális kiadás. Azért kell ez,  hogy tudd, hogy mennyit lehet még költeni.     IDE KELL EGY PÉLDA TÁBLÁZAT
  2. Hó elején tegyél félre a bevételedből, ne pedig a kiadások utáni fennmaradó pénzből! Ezt csak úgy tudod megtenni, ha már van egy költségvetés táblázatod. Ne felejts el, hogy a megtakarítást saját magadnak teszed el, nem pedig kifizeted mint “költség”.
  3. Tarts a folyószámládon vagy viszonylag rugalmas helyen 2 havi megélhetésed költségeit. Ugyanis bárkivel megtörténhet, hogy kirúgják, vagy vállalkozóként valamiért nem jön bevétel vagy akár egy baleset áldozata lesz.
  4. Tanuld meg a késleltetett jutalmazást! Ha megtetszik valami, akkor ne vedd meg azonnal, mert az egyértelműen érzelmi alapú döntés lenne. Holott nem is biztos, hogy szükséged van az adott dologra. Tegyük fel, hogy egy TV-t néztél ki, ami 170.000 Ft (az egyik legnépszerűbb keresőportál legvásároltabb terméke ennyibe kerül). Havonta kényelmesen 25.000 Ft-ot teszel félre, de ezt a televíziót nagyon szeretnéd, így 35.000-et raksz el. Ez öt hónap alatt összejön. Amikor már ott vagy 170.000 Ft-tal a zsebedben, akkor már picit máshogy fogod látni, és mérlegelsz: tényleg annyira rosz már az előző TV, hogy kelljen egy új ennyiért? Ha igen a válasz, akkor használd egészséggel, összegyűjtötted a rávalót. Megérdemled! És ezzel beléptél az emberiség legkisebb 4%-ába, akik képesek a késleltetett jutalmazást alkalmazni mindenféle csábító áruhitel helyett!
  5. Autót maximum a család 3 havi átlagbevételből vásárolj! Tartsuk azt szem előtt, hogy az autó egy eszköz, ami a mindennapjainkat megkönnyíti és gyorsítja. Szükség van egyáltalán két autóra? Két kevésbé jó autóból, már lehet venni egy jobb kategóriásat. Illetve megfelelő időbeosztással egy autó is elég lehet! Ha 500.000 Ft-ot keresel, akkor 1,5 millió forintot költs autóra. Igaz, hogy ez egy picit fura? Nem ez jellemző az emberekre, ugyanis aki 500 ezret keres havonta, (ami elég jónak számít) őt általában 7-8 milliós autóban lehet látni. Nézzük csak meg: az autóban áll az ember pénze. Ahogy gazdát cserél vagy kigurul a szalonból, már jóval kevesebbet ér. Amortizáció, hosszú km-ek, előre nem látható szervizkötségek, balesetek. Amikor eladod a nagy értékű autót, akkor ezeket nem tudod rászámolni az eladási árára! Mindehhez kell az a hozzáállás is, hogy ne fókuszáljunk annyira a külsőségekre!
  6. Tartsd alacsonyan a havi rendszeres kiadásaidat! Tipikus magyar mentalitás: könnyű neki, mert havi 1 millió a bevétele. Az a rossz hírem, hogy bármennyi pénzt el lehet költeni. Szokták is mondani, hogy mindeki a saját szintjén nyomorog. Ez általános érvényű, és nagyon igaz! Akinek magas a havi bevétele, az nagy valószínűséggel nem költi el rögtön mindet, még ha meg is tehetné, akkor sem! Miért gondolom ezt? Azért mert aki sokat keres, az már van olyan tudatossági szinten, hogy ezt belássa.
  7. Legyen biztonsági öved a nem várt esetekre! Családban a pénzkeresőkre kockázati biztosítás (élet-, baleset-, betegségbiztosítás), mert nincs nagyobb érték a jövedelemtermelő képességünknél. Legnagyobb értékű vagyontárgyainkat is érheti baj, azokra lakás- és autóbiztosítás (Casco)a megfelelő. A struccpolitika nem jelent megoldást, lértsük meg, hogy nem vagyunk mindenhatók!
  8. Adakozz! Mindenkit érint az adó 1%-ának az adakozása. Helyezzük legjobb belátásunk szerint! De ezen kívül nagyon sok szervezet/alapítvány van, ahova persze pénzben is lehet segíteni, de egyéb módokon is. Pl.: megunt, kinőtt ruhákat továbbadni rászorulóknak, télen teát és ételt osztani. Vagy a különbőző használati cikkeket, amiket megununk vagy kinövünk továbbadni. Pl.: használt hűtő 10-20.000 Ft-os értéket képvisel, ha felteszed adok-veszek oldalra elviszik, de ha eladakozod, akkor ez hatalmas segítség lehet másnak. Nem utolsó sorban felemelő érzés másokon segíteni.
  9. Ajándékozd meg magad! Az a célom ezzel a cikkel, hogy tudatosabb szintre emeljük a pénzügyeinket. De minek keresünk pénzt, ha nem élvezhetjük néha? Ezért fontos az, hogy az ember vegyen magának valamit ajándékba. Ez emeli az önbecsülést is, és további értelmet ad a munkának. Belefásulni és kiégni sem fogunk. Mindenkinek a saját vagyoni helyzetéhez viszonyítva ajándékozzon: valakinek egy táska valakinke egy wellness hétvége.

 

Egyszer hallottam egy előadáson, a következőt: “Olyan pénzügyi tanácsadót szeretnék magamnak, akin látszik, hogy van pénze! Mert akkor vélhetően jó tanácsokat ad másnak is.” Véleményem szerint ez lenne az ideális, ha mindenki ezt gondolná ahelyett, hogy: “abból a pénzből megy nyaralni, amit rajtam keresett…” ugyanis ezt minden szolgáltatóval kapcsolatban felmerülhetne. Felejtsük el az általános rosszindulatot, és fogadjuk el, hogy mindenki pénzből él, és mindenki jobban szeretne élni.

Őszintén remélem, hogy találtál megfontolandó dolgot, kedves Olvasó! Mi a fenti szabályok szerint alakítjuk mindennapjainkat, meggyőződésünk, hogy működik. Ha találtál még hozzáfűzni valót, akkor kérünk, hogy jelezd nekünk!

2017-10-13T18:16:47+00:00

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!