Cikk azoknak, akik még soha nem rendelkeztek saját megtakarítással

Túl fiatal? Vagy már túl öreg? Nem elég a havi bevétel? A hitelek fizetése is pont elég? Mire gyűjtsek? Van értelme egyáltalán? 5-10 ezer forintom van, az elég? Stb…

Szeintem a fenti kérdések nagyon sokunkban megfogalmazódtak már az idők során, főleg ha arról van szó, hogy jó lenne valamennyi pénzt havonta félrerakni.

A legfontosabb lépés, hogy kb. tudjuk, mennyi fér bele havonta, amit elrakunk magunknak magunk elől. Ezt egy egyszerűbb költéségvetéssel kideríthetjük, akár a cetlis/füzetes verzióval, akár egy Excel táblázattal. Fontos, hogy hó elején határozzuk meg a fix kiadásainkat, és írjuk mellé mindig az aktuális költéseinket. Ez előbb utóbb elgondolkodtat, hogy biztosan szükségem van-e az üdítőre minden nap vagy épp a sokadik cipőre.

Miután tudjuk, hogy mennyi pénzt raknánk félre, el kell dönteni, hogy előtakarékosságot vagy megtakarítást szeretnénk. Az előbbinél már tudjuk, hogy mire gyűjtünk pontosan, utóbbinál pedig “csak” gyűjtünk, és majd eldöntjük, hogy hol lesz a legjobb helye. Tehát ez szabad felhasználású.

Következő megfontolandó dolog az időtáv! Főleg ha nem havi 2-300 ezer forintról beszélünk, hanem 5-10 ezerről, akkor beláthatjuk, hogy évek kellenek hozzá, hogy olyan tőke összegyűljön, amit érdemes elkölteni/beruházni.

Ezután jön a kockázattűrő képesség vizsgálata: oké, hogy félre rakom, de hova, mibe? Bankba lekötni? Az most nem hoz értékelhető kamatot. Akkor befektetési alap? Itt érdemes megvizsgálni, hogy bírja-e a lelkünk, hogy a különböző értékpapírok ingadozásakor ideiglenesen kevesebbet érhet a pénzünk.

Nagyon fontos: sosem lehetünk túl fiatalok megtakarítani, hiszen akkor előttünk az élet! Nagyon sok célunk és elképzelésünk van olyankor, csak azt kell mérlegelni, hogy havonta pár ezer forinttal kevesebbet költsünk bulira.

A másik oldal, hogy valaki már túl öreg?! Teljesen természetes folyamat, hogy megöregszünk, akkor már olyan programot érdemes kiválasztani, ami vagy fedezi legalább a végső nyugalomra helyezés költségeit illetve olyat, ami hagyatéki tárgyalás és illetékmentesen örökölhető, az előbb említett ok miatt. Ha később történik meg ahaláleset, akkor maximum jut pénz az unokák szülinapjára.

Hitelek, áruhitelek, gyorskölcsönök… Sajnos nagyon sokszor nem lehet elkerülni hogy megszoroljunk, és folyószámla hitelhez vagy személyi kölcsönhöz nyúljunk. Viszont azt is érdemes belátni, hogy ha végre kifut egy adósság, akkor helyébe ne rögtön egy új tv-t vagy hűtőt vegyünk áruhitelből, hanem tegyük félre, mert legközelebb is lehet táppénz vagy munkanélküliség, amikor jól jöhet a tartalék. Illetve tapasztalataim szerint nem a hitel árát nézik meg legtöbbször a vásárlók, hanem azt, hogy a törlesztőrészlet belefér-e havonta a büdzsébe. Márpedig ezek 10-20.000 Ft-ot is kitesznek.

A nincs miből gondolatra pedig a következő történetem van: van ismerősöm, aki havi 110.000 Ft-ból él, és kisfia is van, akinek az apukája sajnos autóbalesetben meghalt. Viszont minden hónapban tesz félre szorultabb időkre, így a kezében tartja a kis családuk jövőjét.

A legfontosabb gondolat a végére maradt: nem a mennyi a kérdés! Hanem, hogy mikortól! Kezdjük kisebb összeggel, hogy hozzászokjunk, és miután már könnyű, akkor érdemes emelni.

2017-10-13T18:11:24+00:00

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!