Lázár így használ ki minden adókedvezményt és támogatást

352.000 Ft.

Ez az a bűvös szám, amivel évente gyarapíthatjuk saját bankszámlánkat. De mégis hogyan?

Had meséljek el egy esetet, egy magyar emberről, aki minden forintnak utánanéz.

Lázár egy családos ember, feleségével – Mónikával, két gyermekével – Ágostonnal (1 éves) és Zéténnyel (7 éves) élnek egy családi házban. Mónika még otthon van Ágostonnal, tehát Lázár jelenleg a családfenntartó. Ezért is fontos neki, hogy minden lehetőséget kihasználjon.

Lázár tudja, hogy a gyermekei után nem csak a családi adókedvezményt igényelheti, hanem alanyi jogon járó adóvisszatérítéseket is. Már Ágoston születése előtt nyitottak önsegélyező pénztárt, hogy az egyösszegű 150.000 Ft-os adóvisszatérítést kihasználják. Azóta viszont komoly hasznát látják, mert Ágoston babaápolási szereit (pelenka, fürdető, kenőcs stb) azon keresztül veszik meg. Illetve Zétény most ment iskolába ősszel. Elég sokba került a tanévkezdés: tankönyvek, tanszerek, ruhák, cipők. Ez még oké, de vannak vitamin és gyógyszer kiadások, mert Mónika és Lázár szüleinek a gyógyszereit is a pár veszi, illetve esetenként nekik is kell, ha beugrik egy-egy betegség. De Lázár ezen sem aggódik, mert ezeket mind az önsegélyező pénztáron keresztül költi el, így évente ezeken a kiadásokon 150.000 Ft-ot spórol.

Mivel családi házban laknak, ezért azon mindig van munka, tervezik néhány éven belül a tetőt és a kerítést lecserélni. Hitelből nem látják jónak mindennek a megvalósítását, mert Lázár utána nézett, hogy erre a 2 millió forint körüli összegre személyi kölcsönt ajánlanak a bankok, amiknek magasabb a kamata. Tehát lakástakarék pénztárból fogják ezeket kivitelezni főleg azért, mert az állam a saját befizetésekre ad 30%-ot minden évben, ami maximum 72.000 Ft-ot jelent. Nem is idegeskedik ezen a család nap mint nap, mert biztosnak látják a megoldást.

Látható, hogy a család jelene rendben van, de csak ezért lehetnek ennyire nyugodtak, mert felelősen gondolnak a jövőre is. Többek között a gyerekeknek minden hónapban félretesznek egy kisebb összeget, hogy diákhitelt ne kelljen felvenni, ha a tanulmányaikban oda kerül a sor (ha mást szeretnének a gyerekek, azt sem bánják, mert legalább lesz tőke). Erre konkrétan nem kapnak támogatást, de Mónika ötlete az volt, hogy ha már van a családi pótlék és a családi adókedvezmény, akkor legalább az egyik juttatást ne a mindennapok kiadásaira költsék, hanem Ágoston és Zétény jövőjére.

Nem csak a jövő generációjának az anyagi támogatását érzik ennyire égetőnek, hanem a sajátjukét is. Lázár 40 éves, Mónika 34, ezáltal szerencsére van még idejük a nyugdíjig, viszont hallották, hogy 130.000 Ft-ot is kaphatnak a nyugdíj számlájukra félretett összeghez. Mióta tudják, hogy benne van az Alaptörvénybe a szülőtartási kötelezettség, azóta használják ki a maximális támogatást, mert az állami nyugdíj kevés lesz, a fiúknak pedig nem akarnak terhet jelenti.

A család mindennapjai kiegyensúlyozottak. Nem élnek óriási lábon, egyszerűen az értékrendjük az, hogy gondolkodjanak felelősen, mert akkor a gyerekek is ezt tanulják. Akkor pedig fenntartható marad a világ, amibe beleszülettek.

A fent említett szám, a részekben felsorolt juttatások összege. Maximálisan egy fő 352.000 Ft-ot tud igénybe venni ma hazánkban. Akinek mindez soknak tűnik, annak az a jó hírem, hogy kisebb költések után is jár az arányos támogatás.

Minden családnak mások a költési szokásai, ezért kiszámolni szakember segítségével a legegyszerűbb.

2017-10-13T18:14:57+00:00

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!