Miért képtelen megtakarítani a magyar?

Vajon miért tart Magyarországon egy átlagos hosszú távú megtakarítás csak 4 évig? Hogyan lehetne ezt növelni? Van egyáltalán értelme erről beszélni? Mi a jobb vésztartalékot képezni vagy a nyugdíjamra gondolni?

Mindnkit megnyugtatok, hogy ezek a kérdések nagyon sokunkban megfordulnak nap mint nap. Pont ezért született meg ez az iromány, hogy helyretegyük minazt, ami van, ami nincs és ami lesz.

 

Vésztartalék: váratlan, de bármikor bekövetkező esetekre félretett pénzösszeg. Pl.: az autónk lambda-szondája meghibásodik, csere szükséges, 40-60.000 ft plusz; éppen volt egy nagy vihar és a hűtőnk meghibásodik villámcsapás másodlagos kára miatt, 100-150.000 Ft.

 

Hosszú távú megtakarítás: jövőben biztosan bekövetkező élethelyzetekre tudatosan összegyűjtött jelentősebb pénz. Pl.: lakás vásárlása, gyermek életkezdése vagy a nyugdíjas évek. Mind milliós nagyságrendű: kb. 2 millió Ft-tól a csillagos égig.

 

Most hogy leírtam a definícióit a fenti két szónak az ember azt hinné, hogy nem követel magyarázatot. Nos pedig de igen!

Nem telik el egy hét sem, hogy ne halljam azt, hogy félek félre tenni a gyereknek vagy a nyugdíjamra, mert mi lesz ha 2-3 év múlva kell valamire hirtelen? Hiszen akármi megtörténhet! O.o

AZ utolsó mondattal egyetértek, hogy akármi megtörténhet, hiszen az ördög nem alszik, csőstül jön a baj és a szegény embert az ág is húzza… És még van sok szép magyar kellően pesszimista közmondás.

Viccet félre téve pont ezek miatt tartom nagyon fontosnak a vésztartalék képzését, – ami 2-3 havi kiadásunknak kell lennie – hogy baj esetén legyen mihez hozzányúlni. (9 pénzügyi aranyszabály cikkemben írtam is.) Ezért nem értem, hiszen itt vannak a közmondások, amiket olyan jól ismerünk, de mégsem értjük meg és végképp nem készülünk rá? Tehát akkor a motorra a bukósisakot sem vesszük fel vagy az autóban a biztonsági övet is elfelejtjük bekötni? Pont ilyen minden váratlan eset! Készüljünk fel rá, ne dugjuk a homokba a fejünket. Legyen ez az első dolgunk, hogy legyen jól hozzáférhető helyen pénzünk.

És ezt ugyan hogyan rakjuk össze? Erre sincs jobb ötletem, minthogy havonta fizetéskor. Van fegyelmezett költségvetésünk, akkor tudjuk, hogy mennyit tudunk kiszorítani. Legyen egy pontos cél, hogy lesz pl. 350.000 Ft-om, amit 6 hónap alatt össze is tudok rakni. Nagyon fontos azt belátni, hogy ez sem arra van, hogy nagyobb lábon éljünk!

 

Miután ez teljesült utána lehet gondolkodni a hosszútávú tervekben, akármi is legyen az. Akkor ez mit von maga után? Hogy nagy valószínűséggel nem fog kelleni hozzányúlni a minden hónapban fegyelmezetten félretett pénzünkhöz.

 

Miért is beszélünk minderről? Azért mert fogadjuk el, hogy  pénzügyi termékek nem “all in one” kategóriába esnek. Ami hosszútávon jó, az nem jó rövidebb távon és ez igaz fordítva is. Idegesítő reklám a kisfúval: DE MIÉÉÉRT???? Egészen egyszerű rá a válasz, azért mert más szempontok fontosak. Ugyanis három szempont van, az alapján tudjuk elhelyezni a pénzünket: hozzáférhetőség, biztonság, hozam. Ha rövidebb távra gondolunk, akkor a hozzáférhetőség és a biztonság lesz kiemelkedő fontosságú, míg hosszabb távon a hozam és a biztonság inkább. Hiszen egyszerre mindhárom szempont nem tud teljesülni, kettőt kell kiválasztani a táv és a megtakarítási habitusunkat figyelembe véve. Hétköznapi példával élve: egy családi autó nem megy a Hungaroringen olyan jó időt, mint egy versenyautó, nem is várjuk tőle, mert tudjuk, hogy melyiket mire találták ki.

Ugyanilyen egy lakástakarék-pénztár is: abból nem vehetek új autót, mert benne van a nevében, hogy LAKÁS. Ezért valószínűleg arra kell fordítani.

 

Illetve majdnem elfelejtettem, hogy még mik merülhetnek fel: hagy nyúljak hozzá a pénzemhez, hiszen az én pénzem én fizettem be, és nekem most kell mind! Igen ez jogos felvetés. Mennyi időre tetted félre, mennyit írtál alá? Hát 10 vagy 15 évet. Hmmm oookkkéééé… Mondom fordítva: felveszel a bankban kölcsönt 15 évre, de 3 év múlva jön a bank, hogy neki kell a pénze, amit Neked adott. -.- Fogadjuk el, hogy ezen a világon mindenki profitra törekszik, hiszen élni kell valamiből. A bank is, a cég is, ahova a megtakarításod tetted, Te is, én is. Ezért van az, hogy a pénzügyi programok elején kell a költségeket megfizetni pontosan azért, hogyha időközben valami miatt meggondolod magad, attól még nekik legyen bevétel. Egy hitel is így működik, hogy az elején a kamatot fizeted nagyrészt. A megtakarításokkal is ez a helyzet, az első 2-3 év befizetéseiből vonja le a saját jussát.

 

Ha ezeket belátjuk – hiszen könnyen meg lehet érteni, hogy infuenzára az Algopyrin mit sem ér, – akkor elég sok bosszankodástól kímélhetjük meg magunkat. Félre értés ne essék, nem kell minden mozzanatra emlékezni, amit a tanácsadó mond. Pontosan azért kell olyan tanácsadót választani, aki már több tapasztalattal és referenciákkal rendelkezik, hogy ez garancia legyen arra, hogy tartja velünk hosszabb távon a kapcsolatot és ne csak a pillanatnyi üzletkötés érdekelje. Mert ha egy munkájára hosszú távon gondoló kollégáról beszélünk, akkor őszintén fog beszélni szerződéskötéskor is, és utána a találkozókon is. Ha ilyet keresel, akkor KATT!

 

 

 

 

2019-10-13T12:02:05+00:00

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!