Mibe fektessek nyugdíjcélra?

Milyen nyugdíjprogramot válasszak?

Jajjajjjajjj. Nehéz vizekre evezünk ezzel a cikkel, de valószínűleg nem véletlenül. Egy kis friss saját sztorit hadd meséljek el. Családi evés-ivás volt, amikor szóba jött a mostani nyugellátás egy frissen nyugalomba vonuló rokon kapcsán. Aztán a következő a mi nyugdíjunk volt, amire az a válasz, hogy nagyon elhanyagolható lesz, amit helyesen is gondol a család azon része is. (Én ilyenkor szándékosan csöndben maradok, hagyok mindenkit kibontakozni.) Gondoltam magamban, hogy de jó, hpgy már így tudják, van értelme a munkámnak. Mire a rokon azt mondja, hogy ő bizony harmincegynéhány éves, és nem fog már most 25-30 ezer forintot félre rakni, mert most fiatal, mikor máskor élhetne. Meg különben is, nem is biztos, hogy meg fogja érni azt a kort. -.- Szerencsére pont itt belépett valaki a nappaliba, így témát váltottunk.

 

Kedves Olvasó, ne értsd félre, bárkinek bármikor elmondom szívesen a véleményem, és nincs vele baj, ha valaki teljesen mást gondol mint én. Csak van az a szint, amikor nem érdemes több szót pazarolni, mert hiába való.

 

Most jut eszembe, hogy ez a cikk nem a nyugdíjmegtakarítások fontosságáról kell, hogy szóljon, hanem a fajtákól.

 

Nyugdíj előtakarékossági számla (továbbiakban NYESZ), önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) és nyugdíjbiztosítás (NYB). Jelenleg hazánkban ez a három kötött nyugdíjcélú gyűjtögetési mód létezik. Nézzük át őket egyesével!

 

  1. NYESZ: legolcsóbb forma mind közül; adókedvezmény jár rá, a befizetett összeg 20%-a/év, maximum 130.000 Ft a 2020 előtt nyugdíjba vonulóknak, többieknek 100.000 Ft; befektetési szakértelem szükséges; bankokban elérhető; adómentes a tőke és a hozam is lejáratkor; megszakításkor az adókedvezményt 120%-kal növelten kell visszafizetni+személyi jövedelemadót; öröklése illetékmentes a kedvezményezettnek vagy örökösnek.
  2. Nyugdíjbiztosítás: 2017 januárjától szabályozva van a költsége, így a teljes bent lévő összegnek 2-3%-a; adókedvezmény a befizetett összeg 20%-a, max. 130.000 Ft; kockázatporlasztott portfóliókba lehet pénzt elhelyezni, így akkora szakértelem nem kell; biztosítóknál elérhető; megszakításkor az adókedvezményt 120%-kal növelten kell megfizetni; öröklése illetékmentes.
  3. ÖNYP: a tőke 2-4%-a a kötsége; adókedvezmény a befizetés 20%-a, max. 150.000 Ft; kockázattűrésünk szerint 3 portfólió közül választhatunk; bankoknál és biztosítóknál is elérhető; 10 évig nem lehet hozzájutni, utána adóköteles a tőke rész 15% szja és 27% eho, majd az adóalap évről évre csökken, a 21. évben teljesen adómentes már; öröklés tehát kifizetés akkor történik meg, amikor az elhunyt tulajdonos nyugdíjba menne.

 

Felsorolva egymás után lehet, hogy száraz picit. Röviden akkor segitek, hogy kinek is ajánjuk a fentieket?

  • A NYESZ-t annak ajánlom, aki jártas a befektetésekben és szeretnél is vele gyakran foglalkozni.
  • A NYB-t annak ajánlom, akinek több mint 10 éve van hátra a pihenőévekig, és fontos a stabil hozam.
  • Az ÖNYP-t annak ajánlom, akinek kevesebb mint 10 éve van hátra nyugdíjig, illetve ha a munkáltató nem elhanyagolható összeget fizet bele.

És a végére is maradt némi megfontolni való: miért ne rohanj rögtön a legközelebbi bankba vagy biztosítóba? Ha magadra hagylak egy-két percre, akkor Te is  rájössz magadtól, de most inkább leírom: Mert ő egyértelműen a saját termékét fogja ajánlani, nem fog egy fajtán belül több terméket összehasonlítani, mert nem is tudja, illetve nem is érdeke. Ezért fordulj mindenképp független tanácsadóhoz, akivel még részletesebben át lehet beszélni. Írj nekünk itt lent! 😉

 

2017-10-13T18:41:33+00:00

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!