Albérlet vs. saját lakás

A cím is mutatja, hogy ez egy olyan téma, amíről mindenkinek megvan a saját véleménye. Ez még nem is probléma, csak akkor, ha valaki meg akarja mondani, hogy hogyan élj, vagy hogyan ne. Ezért írtam ezt a cikket, hogy pártatlanul a lehető legtöbb szempontot felsoroljam. Elég sok emberrel beszélgettem mindkét oldalról, így a lenti írás született:

 

 

 

Szempont Saját tulajdon                                                   Albérlet
1.Rugalmasság Átlagosan fél év-egy év eladni                              Kaució lelakása után lehet menni (30-60 nap)
2.Kényelem saját érzés, bármit lehet csinálni                más tulajdona, engedély kellhet
3.Ár 7 milliótól a csillagos égig                                 1-3 havi kaució+ első havi bérleti díj
4.Amortizáció/felújítás                                           a tulajdonos feladata
5.(El)kötelezettség Hosszabb időre tervez vele az ember, pl      pár hónaptól több évig is lehet albérletben élni, ha sok

ha hitel is van, akkor végképp                           a bérleti díj, akkor lehet kisebbe menni

6.Biztonság Van már valami vagyonom, sajátom,             szerződés szerinti felmondási idő kötelez

nem raknak ki

7.Adó Kommunális/építmény adó, vagyonosodási    a kiadót terheli adófizetési kötelezettség, bár ezt

Illeték                                                                           nálunk áthárítják általában

 

 

Most pedig nézzük át tüzetesen a fenti szempontokat:

  1. Rugalmasság: egy saját lakást pénzzé tenni fél év- egy év, mondjuk attól függ, hogy az adott terület és méret iránt mennyire van kereslet. Ismerek olyan embert, akinek a házát elvitték 2 hét alatt, de olyat is, aki több mint egy évig árulta. Mondjuk az sem elvetendő, hogy csak áruljuk az ingatlanunkat vagy el is szeretnénk adni. Persze áron alul meg nem éri meg tovább passzolni, de sajnos kerülhetünk olyan helyzetbe. Egy albérlet esetén a kauciót vagy visszaadják (nagyon ritka) vagy lelakható és utána mehetünk. Kérdés, hogy akarunk-e menni? Munkahely miatt költözhetnek az emberek: ha valakinek olyan a munkája, hogy áthelyezhetik, akkor a saját tulajdon neki rugalmatlan lehet.
  2. Kényelem: a saját otthon rendkívül kényelmes, nem kell engedélyt kérni se kisállatra (se nagyra), sem pedig átalakításra vagy egy kis fúrás-faragásra. Egy bérleménynél pedig a kisállat gyakran kizáró ok, az átalakításokról nem is beszélve. Átalakítani nincs is értelme saját pénzből, mert nem a miénk. Az albérlet azért lehet kényelmes, mert a lakás/ház elromlandó alkatrészeivel nem nekünk kell foglalkozni. Vagyis ha a szerződés úgy van megírva, hogy a tulaj dolga mindez.
  3. Ár: nem mindegy, hogy hol veszünk lakást, melyik megyében/városban. De az tény, hogy ki kell fizetni az árát (hitel/önerő vagy a kombinációja). A mostani piac éppen ellentmondásos: hitelek alacsony kamattal, lakások és albérletek magas vétel- és kiadási árral. Most légy okos! 🙂 Főleg, hogy a kiadó lakásokat is úgy árazzák, hogy a tulaj a 3 havi díjból már meg akar gazdagodni, meg felujítottnak hívja az 50 éve épült konvektoros, ám frissen kifestett lakást… Másik oldalrol a groteszk pedig, hogy a házának az élményeit akarja eladani. Mintha másnak attól többet érne, hogy az ő 3 gyereke ott nőtt fel… Tehát az árat nagyon sokszor az határozza meg, hogy kinek mit ér meg.
  4. Amortizáció/felújítás: saját otthonunkban egyértelmű, hogy mi gondoskodunk annak felmerülő költésgeiről. Sőt ha hitel van az ingatlanon, akkor kötelezzettségünk is az állagmegóvás. Ez statisztikailag 3 évente egy festés, 10 évente egy nagyobb felújítást jelent. A lakás bérlésnél pedig nem a mi dolgunk minderről gondoskodni. Ha egy vízvezeték ereszt, már a tulaj dolga azt megszereltetni. Itt fontos tanács, hogy a szerződésbe ezt bele kell írni és közjegyzővel hitelesíttetni kell!
  5. (El)kötelezettség: lakást/házat a hétköznapi emberek hosszú időre vásárolnak, 20-30 vagy akár több évre is. Ezért kell jól meggondolni, hogy elég nagy legyen a jövendőbeli gyerekekkel együtt is, de ha kirepülnek, akkor már ne legyen túl nagy. Egy ember életében ez a legdrágább és leghosszabb ideig tartó pénzügyi döntés. Ha saját házad/lakásod van, akkor mindenképp el vagy vele kötelezve. Felújítás, kerti munka, folyamatos szépítés, közgyűlésekre járás, hitel törlesztés stb. Bérleménynél a rezsit és a bérleti díjat kötelességed fizetni, viszont ha mindez valamiért nem megy (munkahely elvesztése, egészségügyi probléma, baleset stb.) akkor ott tudod hagyni.
  6. Biztonság: a magyar embernek nagyon fontos a saját tulajdon. Jó úton vagy ha már van lakásod, akkor már felmutattál valamit, van “vagyonod”. Ezáltal a biztonságérzet magas, hiszen nem fognak kirakni. Meg egyébként is inkább a törlesztőt fizessük mint az albérletet. Ha bérelsz lakást, akkor “hiába” fizeted minden hónapban a díjat, nem lesz a Tiéd. Viszont a másik oldalt is érdemes végiggondolni, hogy milyen biztonság az, amikor egy “rendes” lábtörés komoly problémát okoz pl. a havi törlesztő kifizetésében? Eleve nem komfortos egy törött láb, hát még így… Ugyanakkor egy albérletet eladhat a tulajdonosa, vagy növelheti az árát. Ez is ad némi bizonytalanság érzetet.
  7. Adó: ha van sajátod, akkor egyértelmű, hogy Te fizeted az építmény-, telek-, vagy kommunális adót. Ez településenként eltér. Albérletnél Téged nem terhel adófizetési kötelezettség. Bár nagyon sok sztorim van erről is, hogy ha rákérdezel, hogy számlával annyi-e a bérlés, akkor mondja, hogy: “Jaaa, akkor plusz 20ezer…” Nagyjából 100-ból 2 főbérlő tartja egyértelműnek a számlát.

 

Tapasztalataim, mások tapasztalatai és a történetek azt tükrözik, hogy sajnos nálunk a kiadásnak nincs nagy kultúrája. Lakás kiadásnak! Mert az iroda/üzlethelyiég bérlés szerencsére már jóval előrébb jár.

Ez a cikk szándékosan nem matekozik sokat, hanem érzéseket elevenít fel.  Hiszen a mindennapjaink attól lesznek jók vagy rosszak, hogy éppen hogyan érezzük magunkat. Nem tisztem eldönteni senki helyett, hogy ő mit szeretne, vagy kinek mi a jó. Nekünk tanácsadóként mindegy is, mert mindkét opciónál helyt tudunk állni az ügyfeleink mellett.

 

A fenti írás egy gondolatébresztő, főleg most, hogy az albérleti és ingatlan árak is elég magasan vannak.

Azonban ha hezitálsz, akkor keress meg, és matekozunk, illetve egyéb mellette-ellene érvet gyűjtünk.

 

2017-10-13T17:57:59+00:00

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!